Wybór dobrej deski do krojenia nie jest wcale tak łatwy, jak może wydawać się to na pierwszy rzut oka. Deska do krojenia wysokiej jakości zdecydowanie nie powinna szybko się zużywać, ani “skakać” po blacie przy krojeniu. Jako, że jest to jedno z głównych, używanych na co dzień akcesoriów kuchennych – warto zastanowić się, jak wybrać deskę, z której będziemy zadowoleni przed długi okres czasu.
Z czego wykonana jest jakościowa deska do krojenia?
Nie trzeba chyba tłumaczyć, że jedną z podstawowych cech dobrej deski jest wysoka jakość materiału, z którego została wykonana. Powinien on być trwały, bezpieczny, a jednocześnie zapewniać maksymalny komfort korzystania. O jakiego rodzaju materiałach zatem mowa?
Bardzo dobrym wyborem będą na pewno drewniane deski kuchenne wykonane z bambusa, dębu, orzecha, kauczuku lub akacji. Spełnią się one nie tylko jako akcesorium funkcjonalne, ale i dekoracyjne, gdyż trudno odmówić im wysokich walorów estetycznych.
Jeśli zaś zamierzamy dodać naszej kuchni nieco ekstrawagancji – z pewnością warto zdecydować się na deskę kuchenną wykonaną z ceramiki, wysokiej jakości tworzywa sztucznego, czy kamienia. Sprawdzą się one nie tylko przy krojeniu, czy szatkowaniu – nadają się bowiem świetnie do podania dania bezpośrednio na nich.
Jaka powinna być idealna deska kuchenna?
Aby deska kuchenna zapewniała maksymalny komfort użytkowania, powinna zawierać wygodną w uchwycie rączkę, za którą można ją złapać, przenosząc składniki do rondla czy garnka. Świetnym rozwiązaniem są również antypoślizgowe rogi, będące już standardem w przypadku desek naprawdę wysokiej jakości. Oczywiście bardzo efektywne są również deski składane – umożliwiają bezpieczny i szybki transport pokrojonej żywności.
Deska do krojenia klasy premium może zawierać również elementy, których absolutnie byśmy się po takim akcesorium nie spodziewali – przykładowo:
- szufladę
- ostrzałkę do noża
- dołączony chlebak
Deski takie, dostępne choćby w sklepie Recucina udowodnią nam, że krojenie czy smarowanie może być wygodniejsze niż to, do czego byliśmy dotychczas przyzwyczajeni.
O czym pamiętać wybierając deskę do krojenia?
W dzisiejszych czasach wiele osób posiada w domu zmywarki – warto pamiętać o tym wybierając nową deskę kuchenną. Decydując się na produkt, który można czyścić w zmywarce zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i zapewnimy sobie bardziej dokładne umycie deski do krojenia. Pamiętajmy również o tym, w jakim stylu utrzymana jest nasza kuchnia. Zawsze dobrze wybrać deskę do krojenia, która będzie w idealny sposób komponowała się z resztą urządzeń i wykończeniem wnętrza, tworzyła z nimi jedną całość. Opcji, tak kolorystycznych jak i pod względem materiału, z którego wykonana została deska, jest, na szczęście naprawdę sporo, dlatego po przemyśleniu sprawy odkryjemy, że z łatwością znaleźliśmy coś dla siebie.