Strona główna  /  Biznes  /  Czy umowa na okres próbny wlicza się do limitu umów?

Czy umowa na okres próbny wlicza się do limitu umów?

✦ AI
Podpisana umowa o pracę leżąca na biurku obok kalendarza, symbolizująca formalne zatrudnienie i planowanie okresu próbnego.

Nie. Umowa na okres próbny nie wlicza się ani do limitu 33 miesięcy, ani do limitu 3 umów na czas określony. Jest odrębnym rodzajem umowy o pracę, którego celem jest sprawdzenie kwalifikacji pracownika i możliwości jego zatrudnienia przy określonym rodzaju pracy.

Jak działa limit „33 i 3”?

Limity określone w art. 25 Kodeksu pracy dotyczą wyłącznie umów o pracę zawieranych na czas określony. Obejmują łączny czas zatrudnienia oraz liczbę kolejnych umów terminowych zawartych między tym samym pracownikiem i pracodawcą.

Rodzaj umowy Czy wlicza się do limitu 33 miesięcy? Czy wlicza się do limitu 3 umów?
Umowa na okres próbny Nie Nie
Umowa na czas określony Tak Tak

Oznacza to, że miesięczna, dwumiesięczna lub trzymiesięczna umowa próbna nie skraca okresu 33 miesięcy i nie zajmuje żadnego z trzech miejsc przewidzianych dla umów terminowych. Umowa na okres próbny może co do zasady trwać maksymalnie 3 miesiące, ale ten czas pozostaje poza limitem dotyczącym późniejszych umów na czas określony.

Co dzieje się po zakończeniu okresu próbnego?

Po zakończeniu umowy próbnej pracodawca może zakończyć współpracę albo zawrzeć z pracownikiem kolejną umowę. Może to być zarówno umowa na czas określony, jak i umowa na czas nieokreślony. Przepisy nie nakładają obowiązku zawarcia umowy bezterminowej po okresie próbnym.

Jeżeli strony wybiorą umowę terminową, dopiero od jej zawarcia zaczyna się naliczanie limitów „33 i 3”. W praktyce oznacza to, że:

  • pierwsza umowa na czas określony jest pierwszą umową uwzględnianą w limicie trzech umów,
  • jej okres obowiązywania zaczyna być liczony do limitu 33 miesięcy,
  • umowa próbna zawarta wcześniej nie wpływa na pozostały czas ani liczbę dostępnych umów terminowych,
  • po okresie próbnym można od razu zawrzeć umowę na czas nieokreślony, bez wykorzystywania limitu umów terminowych.

Przykładowo, po trzymiesięcznej umowie próbnej pracodawca może zawrzeć z pracownikiem pierwszą umowę na czas określony. Dla limitów będzie to pierwsza umowa terminowa, a nie druga umowa o pracę ogółem.

Czy istnieją wyjątki od limitów umów terminowych?

Limity 33 miesięcy i 3 umów nie mają zastosowania w niektórych sytuacjach wskazanych w Kodeksie pracy. Dotyczy to między innymi umów zawieranych:

  • w celu zastępstwa pracownika podczas jego usprawiedliwionej nieobecności,
  • przy pracach o charakterze dorywczym lub sezonowym,
  • na okres kadencji,
  • z powodu obiektywnych przyczyn leżących po stronie pracodawcy.

Samo wskazanie wyjątku nie wystarcza. Umowa musi rzeczywiście odpowiadać warunkom przewidzianym w przepisach, a w niektórych przypadkach pracodawca ma także obowiązek wskazać przyczynę zastosowania wyjątku w umowie i zawiadomić właściwego okręgowego inspektora pracy.

Umowa na okres próbny nie „zużywa” limitu 3 umów ani 33 miesięcy. Limity zaczynają mieć znaczenie dopiero wtedy, gdy po okresie próbnym strony zawrą umowę na czas określony.


Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.

Redakcja unirepatria.pl

Nasz zespół redakcyjny z pasją zgłębia tematy związane z domem, urodą, zdrowiem, biznesem i finansami. Chcemy dzielić się naszą wiedzą, by nawet najbardziej złożone zagadnienia były zrozumiałe i przydatne na co dzień. Razem sprawiamy, że praktyczne porady stają się bliższe każdemu!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?