Nie. Umowa na okres próbny nie wlicza się ani do limitu 33 miesięcy, ani do limitu 3 umów na czas określony. Jest odrębnym rodzajem umowy o pracę, którego celem jest sprawdzenie kwalifikacji pracownika i możliwości jego zatrudnienia przy określonym rodzaju pracy.
Jak działa limit „33 i 3”?
Limity określone w art. 25 Kodeksu pracy dotyczą wyłącznie umów o pracę zawieranych na czas określony. Obejmują łączny czas zatrudnienia oraz liczbę kolejnych umów terminowych zawartych między tym samym pracownikiem i pracodawcą.
| Rodzaj umowy | Czy wlicza się do limitu 33 miesięcy? | Czy wlicza się do limitu 3 umów? |
|---|---|---|
| Umowa na okres próbny | Nie | Nie |
| Umowa na czas określony | Tak | Tak |
Oznacza to, że miesięczna, dwumiesięczna lub trzymiesięczna umowa próbna nie skraca okresu 33 miesięcy i nie zajmuje żadnego z trzech miejsc przewidzianych dla umów terminowych. Umowa na okres próbny może co do zasady trwać maksymalnie 3 miesiące, ale ten czas pozostaje poza limitem dotyczącym późniejszych umów na czas określony.
Co dzieje się po zakończeniu okresu próbnego?
Po zakończeniu umowy próbnej pracodawca może zakończyć współpracę albo zawrzeć z pracownikiem kolejną umowę. Może to być zarówno umowa na czas określony, jak i umowa na czas nieokreślony. Przepisy nie nakładają obowiązku zawarcia umowy bezterminowej po okresie próbnym.
Jeżeli strony wybiorą umowę terminową, dopiero od jej zawarcia zaczyna się naliczanie limitów „33 i 3”. W praktyce oznacza to, że:
- pierwsza umowa na czas określony jest pierwszą umową uwzględnianą w limicie trzech umów,
- jej okres obowiązywania zaczyna być liczony do limitu 33 miesięcy,
- umowa próbna zawarta wcześniej nie wpływa na pozostały czas ani liczbę dostępnych umów terminowych,
- po okresie próbnym można od razu zawrzeć umowę na czas nieokreślony, bez wykorzystywania limitu umów terminowych.
Przykładowo, po trzymiesięcznej umowie próbnej pracodawca może zawrzeć z pracownikiem pierwszą umowę na czas określony. Dla limitów będzie to pierwsza umowa terminowa, a nie druga umowa o pracę ogółem.
Czy istnieją wyjątki od limitów umów terminowych?
Limity 33 miesięcy i 3 umów nie mają zastosowania w niektórych sytuacjach wskazanych w Kodeksie pracy. Dotyczy to między innymi umów zawieranych:
- w celu zastępstwa pracownika podczas jego usprawiedliwionej nieobecności,
- przy pracach o charakterze dorywczym lub sezonowym,
- na okres kadencji,
- z powodu obiektywnych przyczyn leżących po stronie pracodawcy.
Samo wskazanie wyjątku nie wystarcza. Umowa musi rzeczywiście odpowiadać warunkom przewidzianym w przepisach, a w niektórych przypadkach pracodawca ma także obowiązek wskazać przyczynę zastosowania wyjątku w umowie i zawiadomić właściwego okręgowego inspektora pracy.
Umowa na okres próbny nie „zużywa” limitu 3 umów ani 33 miesięcy. Limity zaczynają mieć znaczenie dopiero wtedy, gdy po okresie próbnym strony zawrą umowę na czas określony.
Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.